Sønderjysk AmatørSymfoniOrkester (SASO)

50 års-jubilæum

 

I forbindelse med 50 års-jubilæet har Knud Erik Guld (KEG), medlem af orkestrets bestyrelse, kontaktet to af orkestrets medlemmer gennem mange år* for bl.a. at spørge, hvordan det hele begyndte, - hvordan SASO blev til!

 

HS:     Det begyndte med glæde over musikken; glæden over at spille et instrument; glæden over at spille sammen med andre.

 

JPS:    Og helt konkret begyndte det med et læserbrev, som lærer Chr. Jensen bragte i den sønderjyske dagspresse lige efter nytår 1963. – ”Julen, gavernes tid er forbi for denne gang. Den største af alle gaver, der blev givet i år, fik vi sønderjyder vistnok. Vi fik Sønderjyllands Symfoniorkester som fast institution”. - Sådan indledes læserbrevet, hvis ærinde var at bringe ideen om at danne et amatørsymfoniorkester, - et udspil, der skulle vise sig at sætte en udvikling i gang, der skete hurtigere og var større, end nogen havde forestillet sig.

Også det store opland, som SASO altid har haft, blev omtalt i læserbrevet: ”Grænsen mod nord skal ikke absolut være den gamle Kongeå-grænse. Sydpå er der ingen grænse for landsmænd”.

Reaktionerne på Chr. Jensens udspil var mange og positive, og søndag den 17. februar 1963 kl.14.30 mødtes så på Vojens Ungdomsskole 33 musikinteresserede amatører for at stifte vort orkester.  Ved første prøve den 12. marts var mødt 53, ved prøven den 7. april var vi 55. 7. maj var orkestret vokset til 63. - Vojens Ungdomsskole, der havde tilbudt at lægge rum til et evt. orkester, kunne nu ikke mere rumme de mange fremmødte, og det blev besluttet at henlægge prøverne til jernbanehotellet i Over Jerstal.

 

HS:   Jeg husker min fars begejstring. Han, K. H. Riis-Vestergaard, var med fra starten. Som trompetist er man nødt til at spille sammen med nogen for at det giver mening. Hér var muligheden for ”den store musik”. – Og min mand, Peter Seeberg, violin, blev naturligvis opfordret til at være med, så snart vi flyttede tilbage til landsdelen i 1968.

 

KEG:   Hvordan reagerede omverdenen på en så eksplosiv udvikling, - og var der helt fra begyndelsen tænkt på noget så vigtigt som en dirigent for orkestret?

 

JPS:    Chr. Jensen havde, allerede inden læserbrevet blev skrevet, været i kontakt med dirigenten for Slesvigske Fodregiments Musikkorps, Bue Lund Nielsen, der de følgende 30 år skulle vise sig også at blive dirigent for Sønderjysk Amatørsymfoniorkester – ”en af vor landsdels dygtigste dirigenter har givet tilsagn om at overtage den musikalske ledelse!”, som Chr. Jensen udtrykker det.

Og fra mange sider blev man hurtigt opmærksom på, at der var kommet et nyt stort orkester til det sønderjyske. – Eksempelvis kan man 7. juni i POLITIKEN i en stort opsat artikel læse følgende: ”En gang om måneden er den lille landsby Over Jerstal en slags kulturcenter for hele det sydlige Jylland. Det sker, når Sønderjysk Amatørsymfoniorkester besætter hotellet og lader tonevældet blande sig med togbulderet. . . . . .en strøm af biler kommer hver prøveaften ad landevejen viden fra. - De nordligste musikere kommer fra Herning. De sydligste fra Tønder, Kruså og Sønderborg”.

De mange år, som Bue Lund Nielsen stod i spidsen for orkestret er i sig selv bemærkelsesværdigt! Vi, der kender orkestret indefra, ved, hvilken helt afgørende betydning han har haft for SASO. Hans faglige dygtighed og hans gode evne til at arbejde med amatører er almindelig kendt. Langt mindre synlig var hans idealistiske holdning over for en lang række praktiske gøremål i forbindelse med orkestrets daglige drift. Selv de, der stod Bue nærmest i orkesterarbejdet, kunne blive ved med at overraskes, når man fandt ud af, hvor tit en praktisk opgave i al stilhed blev løst af vores dirigent – uden småligt hensyn til forbrug af tid eller egne midler.

 

KEG:   Kom SASO så også ud af øvelokalet, -  spillede man koncerter?

 

HS:     Når netop GRÆNSEKORENE medvirker ved jubilæumskoncerten i dag er der noget symbolsk i det, for SASOs første offentlige optræden var ved GRÆNSEKORENES 10 års jubilæums-stævne i 1964.

 

JPS:   Et tilbageblik viser, at Sønderjysk  har haft et bredt virkefelt og der har været en lang række højdepunkter. Orkestret har gennem årene samarbejdet med mange kor og med mange solister, både dygtige amatører og professionelle. – En samarbejdspartner, som vi har spillet sammen med ved en række koncerter, er ”Sønderjysk Kor” under ledelse af Mogens Mølskov.  – M.h.t. orkesterkoncerter og medvirken i andre arrangementer af forskellig karakter er det ikke muligt i kort form at sige noget bare nogenlunde udtømmende, når man her ved den runde fødselsdag kigger tilbage. SASO har oplevet meget i løbet af de 50 år og har forhåbentlig også givet vores publikum mange gode oplevelser.

 

HS:    Længe før end jeg fik mulighed for at spille med, var jeg naturligvis blandt tilhørerne ved SASOs koncerter. Jeg husker specielt en Røde Kors-koncert på Bregnsbjergskolen i Vojens, hvor Dronning Ingrid var til stede. Det var noget helt særligt på grund af den kongelige tilstedeværelse. – Men også sommer-koncerten på Mandø var helt speciel. SASO er, til dato, det eneste Symfoniorkester, der har givet koncert dér. –Endelig som musiker i SASO spillede jeg selv med til Bryllupskoncerten i Ballum Multihus i anledning af brylluppet på Schanckenborg mellem Prins Joachim og Princesse Marie.

Dér, i Ballum, genoptog vi efterfølgende Nytårskoncerterne, som i en periode havde ligget stille.

 

KEG:  Nytårskoncerter  havde der altså været tidligere?

 

HS:   Ja-vist! Den første fandt sted i 1991, i Harmoniens Sal  i Haderslev, hvor St. Georgsgilderne stod bag det festlige arrangement med Lise Nees og Kenneth Ørsøe som et dejligt operettepar.

Succes’en blev gentaget i 1992 og også spillet i Jelshallen, hvor et foreningssamarbejde stod bag.

Nytåsrskoncerterne fortsatte med succes i 1993, 1994 og 1995 med skiftende solister.

tog bestyrelsen en dristig beslutning: nytårskoncerten 1996 skal spilles i Sønderjyllandshallen!! – med Per Nielsen som solist.

Hele SASOs kassebeholdning blev satset, for dén hal er dyr at leje; -  og så gik et stort PR-arbejde i gang for at sikre publikumsinteressen.

Det blev en stor koncert på mange måder: stort program, stor solist, stort publikum (fyldt Sønderjyllandshal) og store smil! (– også da kassen var gjort op!).

De følgende tre år blev succes’en gentaget samme sted. Derefter anbragte det professionelle symfoniorkester én af deres nytårskoncerter dér. Dét mente SASO sig ikke i stand til at hamle op med, så nytårskoncerterne gled ud i nogle år.

 

KEG:   I SASO ses der tydeligt en stor alders-spredning. Har det altid været sådan?

 

HS:   .Faktisk: ja. Næsten samtidig med SASOs oprettelse opstod der Musikskoler flere steder i landsdelen. Eleverne derfra fik SASO glæde af i løbet af nogle år.

I SASOs formålsparagraf har de unge musikelever en plads, idet SASO ser det som sin opgave at invitere dem til at spille med, når de er blevet dygtige nok.

Mange talentfulde unge musikere har taget mod tilbuddet og har gjort deres første orkester-erfaringer i SASO, før de fortsatte på konservatorierne.

Jeg har lyst at nævne en lille episode, som viser Bue’s hjerte for de helt unge. ”Lille J” var vel 11 år, da han begyndte i SASO.

Efter den første aften stod han bøjet over sin violinkasse og pakkede sammen, mens tårerne løb ned ad næsen og dryppede lige ned i kassen. Et snøft kaldte på koncertmesterens opmærksomhed. ”Lille J” syntes, det havde været ALT for svært at følge med!

Straks tog Bue hjem og skrev en forenklet stemme til ham. Derved bevarede ”Lille J” modet og blev senere en af ”de musikstuderende”!

 

KEG:    Når man hører jer fortælle om ”fødselsdagsbarnet”, så får man det indtryk, at først og fremmest to personer – Chr. Jensen og Bue Lund Nielsen – er årsag til, at Sønderjysk Amatørsymfoniorkester kom til verden og blev et meget levedygtigt orkester. Og de to meget vigtige personer i SASO´s historie har I jo været meget tæt på!?

 

HS:  Ja, Chr.Jensen kendte jeg allerede som barn, gennem mine forældre, og Bue Lund Nielsen lærte jeg at kende i forbindelse med koncerterne .

 

JPS:    Jeg arbejdede naturligvis tæt sammen med Bue i min lange formandsperiode og kender ham godt. Det er et bekendtskab, som jeg altid har sat og stadig sætter meget stor pris på. Jeg har tidligere været inde på hans store betydning for SASO.

Chr. Jensen lærte jeg at kende og fik lov at spille sammen med, allerede da jeg var ung teenager. Han spillede en god violin, og han var fremragende og landskendt som formidler af spillemandsmusik. – Han er født på Als, var i en lang årrække enelærer i Mejlby nord for Rødding og senere i Rudbøl. - Gennem mange år har han spillet en stor rolle i det sønderjyske kulturliv. Lærer Jensen, som han normalt blev kaldt, var en kendt skikkelse i landsdelen, og det var uden tvivl en væsentlig grund til, at hans forslag om at danne et sønderjysk landsdelsorkester fik så positiv en modtagelse. – Tilsvarende var det medvirkende til, at mange døre let åbnedes, når orkestret i de følgende år tog kontakt med omverdenen. Hans navn borgede for kvaliteten.

 

I SASO`s ”fødselsattest giver han udtryk for den glæde, som ”vi sønderjyder” måtte føle ved, at Sønderjyllands Symfoniorkester blev en fast institution i vores landsdel. – Desværre oplevede han kun i begrænset omfang, hvordan Sønderjysk  gennem årene helt direkte har nydt godt af naboskabet, når de professionelle musikere hjalp SASO som instruktører, dirigenter eller som assistenter.

Og endnu en bemærkning vedr. læserbrevet: Lige så naturligt det var for 50 år siden at adressere indbydelsen til at danne et sønderjysk amatørsymfoniorkester til ”landsmænd syd for grænsen” og interesserede ”også nord for den gamle Kongeå-grænse”, lige så overbevist er jeg om, at Chr. Jensen ville have glædet sig over, at man i dag i vores del af verden problemløst kan mødes til positivt musikalsk samarbejde på tværs af nationale grænser.

 

 

 

*Hanne Seeberg (HS): Medlem af SASO siden 1984, fløjte, tidl. medlem af bestyrelsen, gift med Peter Seeberg, SASO´s koncertmester gennem mange år (død 1998), datter af trompetist og bestyrelsesmedlem i det nystartede SASO, K. H. Riis-Vestergaard.

Jørgen P. Sørensen (JPS): Medlem af SASO gennem alle 50 år, violin, orkestrets formand fra 1968 til 1993.